Přeskočit navigaci

Jaký byl Samhain 2008 v Nasavrkách

Vydáno dne 4.11.2008, Autor: Lukáš Němec

Nasavrky, Pardubický kraj, 3. listopadu 2008 – V sobotu 1. listopadu se ve městě Nasavrky konaly oslavy keltského Nového roku – svátek Samhain. Oslavy pořádalo občanské sdružení Boii, které se zde zabývá oživením keltského odkazu.
Akci navštívilo cca 200 – 300 návštěvníků.

Oslavy začaly v 15 hodin v prostorách nasavrckého zámku a na nádvoří. Pestrý program byl připraven pro děti i dospělé – výroba lampiónků a strašidel, soutěž „O nejhezčí strašidlo z přírodních materiálů“, keltské hry a soutěže (skládání Ogamského písma, běh s tykví, keltské pexeso). Zájemci mohli také navštívit expozici Po stopách Keltů nebo ochutnat tradiční nápoj – horkou medovinu.

V 17 hodin proběhlo vyhlášení dětské soutěže a poté od zámku vyšel lampiónový průvod ke kamennému kruhu za městem.
Zde již návštěvníky očekával druid Lugar, který vykonal dávný keltský obřad na zahájení nového roku a zapálil světlo, které nám v tomto roce bude ukazovat správnou cestu.
Po mystickém obřadu mohli zájemci navštívit ještě přednášku druida Lugara na téma Keltské svátky a náboženství, která se konala na zámku.

Oslavy Samhainu probíhaly ve slunném podzimním počasí a díky pomoci dobrovolníků – organizátorů – se staly velmi příjemným přivítáním nového roku.

Anna Frantalová
Občanské sdružení Boii

Ostatní články vydané autorem Lukáš Němec

© 2001-2024 Chrudim2000.cz

Tato stránka je přístupná libovolným prohlížečem, nejlépe však vypadá v prohlížeči, který podporuje HTML 4.0 a CSS 2 (Internet Explorer od verze 5, Mozilla, Opera a další). Pokud čtete tuto zprávu, Váš prohlížeč zřejmě dostatečně nepodporuje CSS. Stránku sice vidíte bez pokročilejšího formátování, avšak veškerý obsah je plně přístupný i pro Vás.