Přeskočit navigaci

Železniční modeláři v Chrudimi letos slaví 30.výročí modelářské činnos

Vydáno dne 10.5.2011, Autor: Lukáš Němec

Železniční modelářství má ve východních Čechách bohatou tradici. Na přelomu 80.tých let minulého století nastal velký rozvoj železničních modelářských klubů. (Trutnov, Červený Kostelec, Jičín, Hradec Králové, Hořice, aj.). Nakonec pozadu nezůstala ani Chrudim, kde klub železničních modelářů vznikl ke konci dubna 1981 při tehdejším Okresním domu pionýrů a mládeže, (ODPM). Samozřejmostí tenkrát muselo být, že takovýto klub má oporu u tehdejšího Svazarmu.

A tak ke konci dubna 1981, (24.4.1981), po různých schváleních vzniká poprvé v Chrudimi klub železničních modelářů pod přesným názvem „Klub železničních modelářů Svazarmu při Okresním domu pionýrů a mládeže Chrudim“.

Pro představu dnešní „porevoluční“ generaci připomenu pár dnes již nepochopitelných podmínek pro vznik takového klubu. Klub musel mít zastřešení socialistickou organizací a tou byl tehdejší Svaz pro spolupráci s armádou-Svazarm, kde byly vedeny všechny tehdejší technické sporty, kam patřili i železniční modeláři. A pak ještě musel mít klub tzv. patrona, s kterým klub těsně spolupracoval, (například vedení kroužků modelářů) a v tomto případě to byl jedině ODPM v Chrudimi. A nakonec byla podmínka, že předseda takového klubu, by měl být člen KSČ. Nám se to nepodařilo, ale klub povolili s tím, že alespoň místopředseda klubu bude tuto podmínku splňovat.

Ze začátku měl chrudimský klub kolem sedmi členů. Při ODPM pracoval až do konce devadesátých let kroužek železničních modelářů. Chrudimský klub se zúčastňoval každý rok několika modelářských soutěží, kde chrudimští modeláři dosahovali vynikajících výsledků, včetně mezinárodních.

V únoru 1982 chrudimští modeláři uspořádali první výstavu svých prací i s provozem modelového kolejiště. O tehdejší výstavě psali tehdejší okresní noviny. Výstava probíhala v prostorách nynější prodejny RPB na Masarykově náměstí, kde tehdy sídlil Svazarm.

Po tzv. sametové revoluci nastala všeobecná krize v modelářských odbornostech. Chrudimští modeláři dokázali tuto krizi po několika letech úspěšně překonat, kdy mezi sebe přijali „novou mladou modelářskou krev“ z Chrudimska, kteří sebou přinesli do klubu spoustu nových nápadů a chuti do další práce pro klub.

Po ujasnění dalšího směřování práce klubu ke konci devadesátých let, jak by klub měl pracovat a v jakých podmínkách, se činnost postupně stabilizovala. Jedinou překážkou byla nemožnost schůzek v klubové místnosti. Tak jsme se po dohodě sešli u někoho doma.

Obrat nastal na začátku roku 2002, kdy Okresní muzeum v Chrudimi uspořádalo ve svých prostorách velkou výstavu pod názvem „Vlaky a vláčky“ trvající dva měsíce. Výstava vyvolala velikou odezvu mezi chrudimskou veřejností, která měla po dlouhých letech opět možnost spatřit práce chrudimských modelářů, několika provozních kolejišť a promítání videa. Po skončení výstavy jsme dostali od ČD možnost využívat místnost na nádraží Chrudim město. Po několika letech nám byla nabídnuta výměnou místnost na chrudimském hlavním nádraží a po pár letech nám ČD daly definitivně výpověď a již rozestavěné klubové kolejiště se téměř ze dne na den octlo u několika členů doslova ve sklepě. V jednom takovém narychlo upraveném sklepě jsme se scházeli. Klub ale na kolena nepadl a zásluhou člena klubu a hlavně vedení obce Kočí nedaleko Chrudimi jsme obdrželi velkou místnost jednak na schůzky, tak i na realizaci našich modelářských projektů klubových kolejišť ve velikostech HO a TT.

Chrudimští modeláři doprovázeli a dosud doprovázejí různé akce výročí tratí v okolí Chrudimska svými modely a provozem kolejišť. Nechybí již populární mezi modeláři a chrudimskou veřejností oblíbené výstavy s dvouletou periodou v chrudimském divadle. O práci chrudimských modelářů se ví jednak mezi odbornou železniční veřejností a příznivci železničního modelářství.

Dnešní práce chrudimských modelářů je prezentována ve třech velikostech a to ve velikosti N, TT a HO, kde dosahujeme vynikajících výsledků oceňovaných na veřejných výstavách. Ať to jsou provozovaná kolejiště v uvedených velikostech, tak i v práci při stavbách modelů.

V současné době je stav členů klubu stabilizovaný na počtu deseti. Klub má i odnož mladých modelářů v počtu tří členů vedených jedním ze zakládajících nestorů železničního modelářství v Chrudimi.

Nakonec nezbývá než poděkovat těm členům klubu, kteří klub zakládali a v klubu dosud pracují, za jejich obětavost při podpoře pro udržení činnosti železničního modelářství po celých třicet let v Chrudimi. A i těm mladším, kteří v této úspěšné práci pokračují a udržují pomyslnou laťku kvalitní modelářské práce na té nevyšší úrovni.

Přeji všem členům „Klubu chrudimských modelářů“ pevné zdraví a další modelářské úspěchy do dalších let.

Rotrekl Bedřich, první předseda KŽM Chrudim V Chrudimi 5.5.2011

Ostatní články vydané autorem Lukáš Němec

© 2001-2024 Chrudim2000.cz

Tato stránka je přístupná libovolným prohlížečem, nejlépe však vypadá v prohlížeči, který podporuje HTML 4.0 a CSS 2 (Internet Explorer od verze 5, Mozilla, Opera a další). Pokud čtete tuto zprávu, Váš prohlížeč zřejmě dostatečně nepodporuje CSS. Stránku sice vidíte bez pokročilejšího formátování, avšak veškerý obsah je plně přístupný i pro Vás.