Přeskočit navigaci

Jaký byl Lughnasad 2008 v Nasavrkách

Vydáno dne 30.7.2008, Autor: Lukáš Němec

Nasavrky, Pardubický kraj, 27. července 2008 – V sobotu 26. července pořádalo nasavrcké občanské sdružení Boii keltský festival léta – svátek Lughnasad. Za Kelty do Nasavrk se v krásném, letním dni přijely podívat více než 3.000 návštěvníků.

Festival začínal v 9:30 hodin a po celé dopoledne byla připravena celá řada aktivit: v zámecké zahradě si mohli návštěvníci prohlédnout i vyzkoušet keltská řemesla jako jsou ražba mincí, výroba keramiky, vaření a další.
Po celý den probíhaly také prohlídky v expozici Po stopách Keltů v prostorách zámku – za celý festival expozici navštívilo více než 300 lidí.
Nezbytnou součástí Lughnasadu se staly rovněž trhy s tradičními výrobky ze dřeva, ze slámy apod, procházky po Keltské stezce, občerstvení a medovina.
Děti si zase mohly zasoutěžit v zámecké zahradě v hodu na kance, hodu oštěpem a dalších hrách.

Hlavní část programu Boii zahájilo ve 14 hodin. Od této chvíle probíhala živá vystoupení na podiu a na zahradě – irské tance, zábavná show, ukázky boje…
Velkému zájmu diváků se těšil rovněž tradiční obřad úrody, který provedl druid Lugar.

Vyvrcholením festivalu se jasně stal živý koncert kapel Jauvajs, Asonance a Celtic Cross, které postupně hrály pro nadšené diváky až do půlnoci. Pozornosti neunikla také mystická ohňová show.

Díky pomoci dobrovolníku, podpoře partnerů, krásnému počasí a spokojeným návštěvníkům byly oslavy Lughnasadu 2008 opravdu svátkem radosti, veselí a hojnosti!

A nezbývá než dodat – Lughnasad 2009, 25. července 2009 v Nasavrkách se blíží….

Prohlédněte si fotografie z akce.

Ostatní články vydané autorem Lukáš Němec

Článek je svým obsahem zařazen do kategorie článků na téma Společenské akce v Chrudimi 2008

© 2001-2024 Chrudim2000.cz

Tato stránka je přístupná libovolným prohlížečem, nejlépe však vypadá v prohlížeči, který podporuje HTML 4.0 a CSS 2 (Internet Explorer od verze 5, Mozilla, Opera a další). Pokud čtete tuto zprávu, Váš prohlížeč zřejmě dostatečně nepodporuje CSS. Stránku sice vidíte bez pokročilejšího formátování, avšak veškerý obsah je plně přístupný i pro Vás.